LA2 er et samtale- og refleksionsredskab, der har til formål at fremme trivslen og nedbringe voldsomme episoder. I samarbejdet mellem fagprofessionelle og borgeren er der et fælles fokus på at undersøge og inddrage borgerens indefra-perspektiv. Borgerens indefra-perspektiv handler i LA2 om at få italesat, hvordan borgeren oplever egen trivsel, ressourcer, netværk, mestringsstrategier, belastninger, håb og drømme.
Dernæst er LA2 en metode, som støtter de fagprofessionelle i at videreudvikle deres fælles faglige tilgange med afsæt i borgerens indefra-perspektiv. Dette gøres gennem et udefra-perspektiv, der er med til at kvalificere den socialfaglige støtte, der skal gives til en borger, når vedkommende oplever udfordringer. LA2 er inspireret af den oprindelige Low Arousal-tilgang og recovery-tilgangen.
LA2 som metode viser gode resultater med at samtænke borgerens trivsel med nedbringelse af voldsomme episoder. Markante nedbringelser af voldsomme episoder på tværs af bosteder, hvor LA2 er blevet implementeret bevidner, at mennesker i trivsel sjældent udøver vold mod andre. Derfor er løsningen at samarbejde med borgeren ved at gøre borgeren til erfaringsekspert i eget liv.
I LA2 forholder den fagprofessionelle sig således nysgerrigt og undersøgende til borgerens indefra-perspektiv, hvilket sætter borgeren i centrum. Dette viser sig både at styrke borgerens trivsel og de fagprofessionelles arbejdsmiljø.
LA2u
LA2u er en understøttelse af det oprindelige LA2-materiale, der er rettet mod borgere med udviklingshæmning, kognitive udfordringer og/eller uden verbalt sprog. Er der borgere der ikke kan give udtryk for et gyldigt indefra-perspektiv anvender vi LA2u til at opnå et tilstræbt indefra-perspektiv.
LA2u-materialet er et visuelt understøttet samtaleark med udtryksfuld grafik, som imødekommer nogle borgeres behov for en visuelt understøttet samtaleform.
I LA2u bliver indefra-perspektivet suppleret med et såkaldt tilstræbt indefra-perspektiv, som er en systematisk tilgang til at undersøge borgerens oplevelse af at være sig. Dette er suppleret med diverse undersøgelsesark, der sikrer nysgerrighed og grundighed fra den fagprofessionelle. Det tilstræbte indefra-perspektiv anvendes med borgere, der ikke har verbalt sprog.