Centrale begreber og metoder
I Specialområdet er der tre centrale begreber som går igen i vores tilgang til borgerne og den individuelle indsats, de møder hos os.
Centrale begreber
Psykosocial rehabilitering
Rehabilitering er en målrettet og tidsbestemt arbejdsproces mellem borger, pårørende og fagfolk. Formålet er, at borgeren, som har eller er i risiko for at få betydelige begrænsninger i sin fysiske, psykiske og/eller sociale funktionsevne, opnår et selvstændigt og meningsfuldt liv. Hos os bygger den psykosociale rehabilitering på en forståelsesramme, baseret på den neuroaffektive udviklingspsykologi (NAU). Rehabilitering baseres på borgerens samlede livssituation og beslutninger, og består af en koordineret, sammenhængende og vidensbaseret indsats.
Empowerment
For os indebærer Empowerment, at borgerne sættes i spil som aktive aktører i deres eget liv, hvor medinddragelse og respekt for den enkelte borgers ønsker udgør de væsentligste elementer i støtten.
Recovery
Recovery er den enkelte borgers egen indre gennemlevede proces med at komme sig enten helt eller delvist fra sin sindslidelse. Det er borgeren, som definerer, hvad han/hun vil komme sig til. Borgeren er ekspert i sit eget liv, og det er borgeren, der afgør, hvad der fremmende for recovery-processen.
Metoder
AFFI
AFFI-metoden - i daglig tale AFFI - er inspireret af integrationen af GAF (Global Assessment of Functioning og miljøterapeutiske principper.
AFFI er en udvidelse og differentiering svarende til funktionsniveauerne 1-15 i GAF og tilsvarende differentiering af de miljøterapeutiske niveauer indenfor områderne beskyttelse og støtte.
Metoden er udviklet ved Gårdhaven og Pilebakken i Region Midtjylland. De fleste beboere her er borgere med svære kognitive og eksekutive skader, som medfører tab af sociale kompetencer og færdigheder og grænseoverskridende adfærd - noget der vanskeliggør samvær med andre mennesker.
Beboernes skader betyder bla., at de kan være meget påvirkelige af stimuli. Deres evne til egenomsorg er ofte stærkt reduceret og deres måde at give udtryk for frustration og behov, kan opleves som uhensigtsmæssig. Uden medarbejderens beskyttelse og støtte, risikerer beboerne at udsætte sig selv eller andre for skader.
Beboerne kan ikke træne deres funktioner bevidst, men de kan udnytte de ressourcer de har, hvis det sker i et trygt og overskueligt miljø. Dette stiller særlige krav til medarbejdernes evne til at skabe den rette rytme og de rette omgivelser, som er tilpasset den enkelte person og situationen.
AFFI bidrager til faglig refleksion og til at tage en kvalificeret beslutning om indsatsen. Samtidig danner AFFI en faglig funderet basis, som medfører, at medarbejderen kan yde en præcist tilpasset og ensartet indsatser ift. beboerens aktuelle funktionsniveau.
Neuroaffektiv udviklingspsykologi- NAU
NAU er en tilgang, hvor man kan skabe personlighedsmæssige udviklingsprocesser i den enkeltes nervesystem. NAU har et særligt fokus på følelsernes udviklingsniveau og på, hvordan der kan skabes følelsesmæssig udvikling hos de mennesker, hvor små eller store traumer har forstyrret den følelsesmæssige udvikling i opvæksten.
NAU er et analyseredskab der kan tydeliggøre, hvilken indsats der skal til for præcist at kunne understøtte en udviklingsproces hos det enkelte individ og det tager udgangspunkt i, at der altid skal arbejdes 'nedefra' med zonen for nærmeste udvikling.
NAU er ikke en specifik metode, men en måde at organisere den enkeltes oplevelser, den konkrete tilstand og de interventioner, der er relevante i netop en specifik situation.
Danske Susan Hart er 'opfinderen' af denne tilgang.
Alle medarbejdere i specialområde socialpsykiatri voksne er uddannet indenfor det neuroaffektive felt på en måde, så det kan omsættes i hverdagen med beboerne.
Udgangspunktet er at øge forståelsen og aflæsningen af, hvilken tilstand dels den enkelte beboer, dels den professionelle er i, når der søges kontakt. En neuroaffektive tilgang gør det muligt at have en udviklende kontakt med beboere, hvis tilstand er præget af svær psykisk sygdom. Dette skal ses som et bidrag til det overordnede formål; nemlig at yde recoveryorienteret psykosocial rehabilitering til mennesker med betydelig nedsat funktionsevne.
Læs mere om specialområdets kompetenceudviklingforløb vedr. NAU i denne pjece.
Kontaktinformationer
Kvalitetskoordinator
Rikke Vorre Pedersen
Tlf.: +45 2116 1583
Skriv til Rikke